Το σύστημα γείωσης κάθε ηλεκτρολογικής εγκατάστασης είναι μεταξύ άλλων ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας που εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση της εγκατάστασης από τους χρήστες.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αττικής που εφαρμόζεται σύστημα τροφοδοσίας TT, η δίοδος του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση σφάλματος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την κατάσταση του συστήματος γείωσης της ίδιας της εγκατάστασης.
Σήμερα το μόνο αποδεκτό σύστημα γείωσης είναι η θεμελιακή γείωση, η οποία και υλοποιείται κατά το στάδιο ανέγερσης του εκάστοτε κτιρίου. Ωστόσο, η θεμελιακή γείωση ορίστηκε ως υποχρεωτικό μέτρο μόλις το 2006.
Σε παλιότερες κτιριακές εγκαταστάσεις, η γείωση υλοποιείται είτε με τρίγωνο γείωσης ή απλό ηλεκτρόδιο ή ακόμα και μέσω των σωλήνων ύδρευσης. Όμως όπως παρατηρείται, τα παραπάνω συστήματα γείωσης με το πέρας του χρόνου είναι πολύ πιθανό να υποστούν φθορές και να μην παρέχουν πλέον την απαιτούμενη προστασία.
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η γείωση έχει υλοποιηθεί με τη χρήση των σωλήνων ύδρευσης (κάτι το οποίο έχει πλέον απαγορευτεί) παρατηρείται πολύ συχνά μετά από υδραυλικές εργασίες, με την αντικατάσταση των μεταλλικών σωλήνων με πλαστικούς σωλήνες PVC, η πλήρης διακοπή του συστήματος γείωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένο τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολύ μεγάλος αριθμός κτιρίων στερείται κατάλληλου συστήματος γείωσης.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των επανελέγχων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στα πλαίσια έκδοσης Πιστοποιητικού Ηλεκτρολόγου. Η αντίσταση γείωσης θα πρέπει να μετράται από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη και να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα αυτής. Οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο βελτίωσης του συστήματος γείωσης θα πρέπει να αξιολογείται πολύ σοβαρά και να υλοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και τις αντίστοιχες διεθνείς και εθνικές τεχνικές οδηγίες.
Τέλος, είναι καλό να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση συστήματος γείωσης με την τοποθέτηση τριγώνου γείωσης ή ηλεκτροδίων εντός του εδάφους, κυρίως σε υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής μπορεί να εμφανίσει πρακτικές δυσκολίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες να δίνουν, κατόπιν μελέτης, τις κατάλληλες τεχνικές λύσεις και φυσικά να υπάρχει κατανόηση και αποδοχή αυτών από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες ή χρήστες.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι που είτε κατασκευάζουν είτε ελέγχουν υφιστάμενες εγκαταστάσεις να εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων γείωσης προκειμένου οι χρήστες να απολαμβάνουν με ασφάλεια το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Comentarios